Tibetský vodný kefír - nápoj tretieho tisícročia
Tibi je osviežujúci, sladký a zdraviu prospešný nápoj po mnohé storočia. Je štruktúrou podobný a pripravuje sa podobne ako aj známa mliečna tibetská huba kombucha alebo tiež tibetský mliečny kefír. Avšak účinky sú niekoľko násobné vyššie. Alternatívna medicína sa opäť začína vracať do bežného života uvedomelého človeka. Žiadne drahé finančné investície do syntetických liekov, ktoré nás ničia a nepomáhajú.
Kryštály Tibi sú naozaj živé zrnka, rastú a množia sa celkom rýchle, stačí im k životu len čistá, odstáta pitná voda a biely kryštáloví cukor. Zrna majú jedinečnú štruktúru a farbu, sú priehľadné a krehké ,preto ich je ľahko rozlomiť na časti. Žijú vo výživnom roztoku vody s cukrom a nejakým sušeným ovocím ,v ktorom postupne rastú a delia sa . Spotrebovávajú cukor a na výmenu uvoľňujú do roztoku cenné látky , ktoré pôsobia priaznivo na zdravotný stav. Áno, je to skutočne nápoj tretieho tisícročia, i keď sú o ňom zmienky aj v biblii.
Neuveriteľne dlho trvalo, než vedeci prišli na túto pravdu, že vodný kefír, mliečny kefír, huba kombucha robia zázraky, ktoré medicína proste nevie. Veď vyčistí naše tela zanesené toxickými látkami, dá im väčšiu odolnosť, čiže imunitu a ešte doplní stále chýbajúcu bioenergiu. To sa dnes považuje takmer za zázrak, a ten si môžete robiť doma, žiadne varenie a za dva dni je všetko hotové.
Spoločenstvo kvasiniek a baktérii používali ľudia na celom svete už od pradávna pre výrobu zdravých kvasných nápojov a potravín .Nápoje, ktoré sa kvasným procesom vyrábajú, obsahujú veľmi vzácne a zaujímavé látky, ktoré sa v bežnej potrave takmer nenachádzajú. Kvasný proces je tým chemickým zázrakom, ktorý to vie. Nápoj Tibi je známy aj pod
názvom japonské morské kryštály, živé zrnka, ale tiež vodný kefír. Kryštály Tibi sú naozaj živé zrnka, rastú a množia sa celkom rýchle, stačí im k životu len čistá, odstáta voda a biely, kryštáloví cukor. Preto, aby nápoj kvasil, musíme do neho pridať napr. sušené figy (zanechávajú však za sebou drobné zrnka), alebo sušené slivky (dávajú nápoju farbu whisky, nie však jej chuť), alebo sušené baracky , všetky predchádzajúce ovocia môžeme nahradiť i hrozienkami, papájou, ananasom, jablkom, avšak pozor. Tieto susšené ovocia musia byť očistené vriacou vodou. Pre zvýšenie kyslosti pridáme ešte ošúpaný, nakrájaný citrón. Spotreba pre jedného človeka je 1,5 litra na deň, výrobná kvasná doba je 24-48 hodín.
Hotový nápoj je veľmi chutný, ako citrónový džús, chuť si volíme sami množstvom cukru a pridaním sušeného ovocia. Chladený je výborný a nízka teplota značne predlžuje jeho životnosť. Chuť je však len jeden aspekt, avšak vynikajúcich liečivých účinkov je mnoho. Ten kto užíva tento nápoj preventívne sa liečiť nemusí. Poznám zopár doktorov, ktorí ordinujú minimálne jeden liter Tibi na pečeňové problémy, inému pacientovi taktiež na ľadvinové či močové problémy. Ste unavený?, tak aspoň 1,5 litra denne a ste bez liekov. Žeby naše alternatívne metódy zasiahla i hlavy pomazané ?
Ja len dodám, že vodný kefír sa môže užívať pre mnoho účelov, liečia sa ním zápaly pečene, žlčníkové i ľadvinové katary, choroby močových ciest, zápaly čriev, sklerózy, infarkty, pri žltačkovej diéte, osvedčil sa i pri čistení u kožných chorôb, chorobách ženských orgánov a celá rada ďalších vážnych ochorení.
Účinky vodného Kefíru Tibi
Vlastnosti pravého kefíru, zaznamenané podľa skúseností mnohých generácií:
• Usporiada imunitný systém a zvyšuje odolnosť tela voči chorobám.
•Podporuje produkciu enzýmov a lieči slinivku brušnú.
Výsledky takmer storočného vedeckého a lekárskeho výskumu sú dostupné v záznamoch príslušného výskumného ústavu vtedajšieho SSSR. Vzhľadom k tomu, že chronické choroby celosvetovo ženú do výšok výdaje na lekársku starostlivosť, získava pravý kefír na obľube nielen pre vlastnosti podporujúce zdravie. Ponúka možnosť znížiť náklady na zdravotníctvo. S rastúcim odporom voči antibiotikám prebieha intenzívny výskum pravého kefíru v Európe a Japonsku.
Doterajšie výsledky len potvrdzujú skúsenosti generácií. Pravý kaukazský kefír je Európanom a zbytku sveta známy už takmer sto rokov. Bohužiaľ, cez všetok výskum a snahy o jeho komerčnú produkciu sa pravý kaukazský kefír doposiaľ nepodarilo vyrábať vo veľkom. Pokiaľ si kúpite v obchode "kefír", NIE JE to ten pravý, kaukazský. Pravý kaukazský kefír ide úspešne kvasiť len doma, v malom množstve (1 - 3 l) a len z pravej kultúry. V podstate existujú len dva druhy pravých "kefír grains" (materské kultúry) - kaukazská a tibetská. Kaukazská rastie do väčších "chuchvalcov", tibetské sú menšie, ale v zásade sú rovnaké, i keď tu patrne môžu byť drobné rozdiely v zložení biomasy. Podstatné je, že oboje robia to, čo je potrebné. Vzhľadom k tomu, že kefírová kultúra je živá vec, je vhodné ju získať z čo najbližšej vzdialenosti, nie z druhej polky sveta. S grains by mal prísť aj návod. Samotné kefírovanie nie je ťažké - zrnká však nikdy nesmú prísť do styku ani s chlórovanou vodou ani so žiadnym kovom atd., inak hynú.
Tibi je známou variantou klasického kefíru. Je to osviežujúci šumivý nápoj, často označovaný ako Kefír d'acqua, Japonské kryštály alebo vodný kefír. Nápoj je obvykle pripravovaný zo špecifickou variantou kefírovej kultúry, často označovanej ako cukrové kefírové zrnká. Tieto zrnká sú kultivované v 5 až 10% cukrovom roztoku s kúskami pridaného citrónu. Niektoré recepty obsahujú pridanie sušeného ovocia ako figy, alebo hrozienka, ktoré ďalej zlepšia chuť tibi výživnou hodnotu. Kryštáliky vodného kefíru sú malé priehľadné sklovitej konzistencie, ktoré sa skladajú z polysacharidov vytvorených z glukózy (hroznového cukru). Dextrany sú vyprodukované vďaka symbióze medzi
baktériami mliečnej kyseliny a kvasinkami obsiahnutými v matrici. Kefír d'acqua bol možno pôvodné kultivovaný zo zŕn tradičného kefíru z Kaukazu, ale toto zostáva sporné. Ak toto bol ten prípad, potom tie neskoršie zrná sa možno adaptovali a vyvinuli po veľa rokoch v kultúru vodnú/cukrovú. Zrnká vodného kefíru tibi majú jedinečnú štruktúru a farbu, sú priehľadné a krehké a preto je ich ľahko rozlomiť na malé časti. Na rozdiel od tradičnej kultúry mliečneho kefíru z Kaukazu.
Zloženie:
• Lactobacily (probiotiká): Lb. alactosus ; Lb. brevis ; Lb. casei subsp. casei ; Lb. casei subsp. pseudoplantarum ; Lb. casei subsp. rhamnosus ; Lb. casei subsp. tolerans ; Lb. coryneformis subsp. torquens ; Lb. fructosus ; Lb. hilgardii ; Lb. homohiochi ; Lb. plantarum ; Lb. pseudoplantarum ; Lb. yamanashiensis
• Streptococci/lactococci: Streptococcus cremeris ; Str. faecalis Str. lactis ; Leuconostoc mesenteroides ; Pediococcus damnosus
• Kvasinky: Saccharomyces cerevisiae ; S. florentinus ; S. pretoriensis ; Candida valida ; C. lambica ; Kloeckera apiculata ; Hansenula yalbensis
• Usporiada imunitný systém a zvyšuje odolnosť tela voči chorobám.
•Reguluje krvný tlak,krvný cukor a lieči cukrovku.
•Lieči pľúca,zápaly priedušiek, tuberkulózu, astmu, alergie a migrénu.
•Má priaznivý vplyv na srdce a krv,lieči problémy krvného obehu.
•Hojí rôzne ekzémy a všetky ochorenia pleti, vedie k vyliečeniu trudovitosti.
•Lieči ľadviny, močový trakt a chráni prostatu.
•Má priamy vplyv na hladinu cholesterolu, osteoporózu a reumatizmus.•Podporuje produkciu enzýmov a lieči slinivku brušnú.
• Zlepšuje činnosť pečene a žlčníku, upravuje produkciu žlče, má pozitívny vplyv na zápal pečene.
• Prispôsobuje latkovú výmenu, trávenie, a lieči ochorenie hrubého čreva.
• Lieči zápaly hrubého čreva, hnačky, katary, výtoky, syndróm netesného vrátnika, canditidu a iné choroby.
• Obnovuje rovnováhu črevnej flóry a žalúdočných kyselín, lieči vredy vo dvanástorníku.
• Produkuje vlastné antibiotiká, ničí nepriateľské baktérie, lieči vnútorné a vonkajšie zápaly.
• Lieči alergiu na laktózu a zaisťuje úplné trávenie mliečnych produktov.
• Vyrába vlastné protirakovinové zložky, predchádza metastázam alebo vedie k ich spomaleniu rastu (zvyšuje počet T-lymfocitov).
• Spomaľuje proces starnutia, vyhladzuje a vylepšuje pleť, vlasy a uvoľňuje svalové napätie.
• Znižuje nekľud a depresie, zvyšuje energiu a pocit spokojnosti.
• Vyrába všetky potrebné vitamíny a prospešné baktérie, potrebné pre každodenný zdravý život.
• Pri dlhodobom pití údajne dokáže vyhubiť Helicobacter,
Doterajšie výsledky len potvrdzujú skúsenosti generácií. Pravý kaukazský kefír je Európanom a zbytku sveta známy už takmer sto rokov. Bohužiaľ, cez všetok výskum a snahy o jeho komerčnú produkciu sa pravý kaukazský kefír doposiaľ nepodarilo vyrábať vo veľkom. Pokiaľ si kúpite v obchode "kefír", NIE JE to ten pravý, kaukazský. Pravý kaukazský kefír ide úspešne kvasiť len doma, v malom množstve (1 - 3 l) a len z pravej kultúry. V podstate existujú len dva druhy pravých "kefír grains" (materské kultúry) - kaukazská a tibetská. Kaukazská rastie do väčších "chuchvalcov", tibetské sú menšie, ale v zásade sú rovnaké, i keď tu patrne môžu byť drobné rozdiely v zložení biomasy. Podstatné je, že oboje robia to, čo je potrebné. Vzhľadom k tomu, že kefírová kultúra je živá vec, je vhodné ju získať z čo najbližšej vzdialenosti, nie z druhej polky sveta. S grains by mal prísť aj návod. Samotné kefírovanie nie je ťažké - zrnká však nikdy nesmú prísť do styku ani s chlórovanou vodou ani so žiadnym kovom atd., inak hynú.
Tibi je známou variantou klasického kefíru. Je to osviežujúci šumivý nápoj, často označovaný ako Kefír d'acqua, Japonské kryštály alebo vodný kefír. Nápoj je obvykle pripravovaný zo špecifickou variantou kefírovej kultúry, často označovanej ako cukrové kefírové zrnká. Tieto zrnká sú kultivované v 5 až 10% cukrovom roztoku s kúskami pridaného citrónu. Niektoré recepty obsahujú pridanie sušeného ovocia ako figy, alebo hrozienka, ktoré ďalej zlepšia chuť tibi výživnou hodnotu. Kryštáliky vodného kefíru sú malé priehľadné sklovitej konzistencie, ktoré sa skladajú z polysacharidov vytvorených z glukózy (hroznového cukru). Dextrany sú vyprodukované vďaka symbióze medzi
baktériami mliečnej kyseliny a kvasinkami obsiahnutými v matrici. Kefír d'acqua bol možno pôvodné kultivovaný zo zŕn tradičného kefíru z Kaukazu, ale toto zostáva sporné. Ak toto bol ten prípad, potom tie neskoršie zrná sa možno adaptovali a vyvinuli po veľa rokoch v kultúru vodnú/cukrovú. Zrnká vodného kefíru tibi majú jedinečnú štruktúru a farbu, sú priehľadné a krehké a preto je ich ľahko rozlomiť na malé časti. Na rozdiel od tradičnej kultúry mliečneho kefíru z Kaukazu.
Zloženie:
• Lactobacily (probiotiká): Lb. alactosus ; Lb. brevis ; Lb. casei subsp. casei ; Lb. casei subsp. pseudoplantarum ; Lb. casei subsp. rhamnosus ; Lb. casei subsp. tolerans ; Lb. coryneformis subsp. torquens ; Lb. fructosus ; Lb. hilgardii ; Lb. homohiochi ; Lb. plantarum ; Lb. pseudoplantarum ; Lb. yamanashiensis
• Streptococci/lactococci: Streptococcus cremeris ; Str. faecalis Str. lactis ; Leuconostoc mesenteroides ; Pediococcus damnosus
• Kvasinky: Saccharomyces cerevisiae ; S. florentinus ; S. pretoriensis ; Candida valida ; C. lambica ; Kloeckera apiculata ; Hansenula yalbensis
Príprava vodného Kefíru
Tibi - nápoj tretieho tisícročia. Preslávený vodný kefír tibi tu bol už od nepamäti. Dnes je tento šumivý nápoj pripravovaný v mnohých domácnostiach sveta. Recept pre výrobu Kefír d'acqua sa teda môže odlišovať. Nakoľko je tento osviežujúci nápoj obvykle kultivovaný s roztokom vody, citrónu a 3 až 10% roztokom cukru, je úplne bežné pridať niekoľko sušených plodov ako figy, sušené slivky alebo marhule. Niekto tiež pridáva celý rozkrojený citrón alebo vymačkanú citrónovú šťavu. To len ukazuje nakoľko mnohostranne je možné tibi nápoj pripraviť. Tradičný vodný kefír je kultivovaný z priesvitných kefírových zrniek, ktoré sú matné s pevnou štruktúrou v porovnaní s tradičnými mliečnymi kefírovými zrnkami z Kaukazu. V závislosti na typu a množstvu pridaného cukru nie je neobvyklé, pokiaľ nápoj obsahuje 2 - 3 % alkoholu po 48 hodinách kvasenia.
Čo budeme potrebovať
• sitko [najlepšie umelohmotné] tak isto čisté
• cca 150g kryštáľov vodného kefíru tibi, nesmú príst do kontaktu so špinou a kovom
• 2 usušené figy/slivky alebo 2 lyžice hrozienok alebo inej sušenej ovocnej zmesi - túto v BIO KVALITE 1 .trieda a umyť vriacou vodou - môže, nemusí byť BIO
• 1 citrón - nakrájaný na kolieska, zbavený šupky
• 6 - 9 polievkových lyžíc kryštáľového cukru [biely alebo žltý surový cukor]
• 1 lyžicu jednej z nasledujúcich surovín: celého kmínu, anýzu, semena fenyklu alebo listy čerstvej mäty [voliteľné prísady, vytvárajú dobrú chuť nápoja tibi a pomáhajú zažívaniu, samozrejme nemusia byť] - základ je proste voda a cukor
Postup
• naplňte troj-litrovú sklenenú nádobu dva a pól litrom čistej, odstátej pitnej vody
• rozpusťte cukor a pridajte nakrájaný citron na kolieska, zbavený kôry - prípadne ho jednoducho rozkrojte. [ kôru odstraňujeme pre prípad, že plod bol voskovaný alebo ošetrený chemikáliami proti škodcom alebo fungicídmi]
• pridajte sušené plody a vodné kefírové zrnká
• upevnite tesné viečko na nádobe a nechajte obsah kvasiť dva dni pri izbovej teplote
Po tejto dobe precedťe perlivý Kefír d'acqua a nechajte ho vychladiť. Nápoj je pripravený pre spotrebu. Rovnaký postup opakujte na prípravu ďalších dávok.
Príprava podľa článku z knihy Petra Karla Nečase: "Civilizační choroby ,výživa a my"
9 polievkových lyžičiek kryštálov Tibi,
15 až 21 dkg bežného kryštálového cukru,
3 kusy sušeného ovocia, alebo asi 20 ks hrozienok,
3/1 citrónu, kôru citrónu dobre umyjeme, citrón sa vytlačí až je nápoj hotový.
Ideálne pre výrobu je trojlitrová fľaša od uhoriek, nápoj občas zamiešať !
Stáčanie nápoja, čo je scedenie do sklenenej nádoby alebo PET fľaše, v ktorej nápoj uschováme v chladničke, závisí na našej potrebe:
nápoj po 24 hodinách pôsobí mierne prehanavo,
nápoj po 48 hodinách normalizuje a je hotový pre bežné užívanie,
trojdenní nápoj a starší skôr zastavuje.
Po stočení kryštáliky dobre prepláchneme studenou vodou a postup opakujeme. Získaný prírastok kryštáloch použijeme buď pre rozšírenie našej výroby, alebo ich uložíme vo sladkej vode v chladničke.
Vodný kefír - druhy nálevov - Probiotický bylinný čaj
Užitím kefírových zŕn sa dajú spojiť výhody a účinky bylinných čajov a odvaroch zo schopnosťami kefírových kultúr rozkladať vodou nerozpustné alebo ťažko stráviteľné látky.
Veľa liečivých, alebo farmakologicky aktívnych zložiek nájdených v bylinách sú vo forme éterických olejov - silici. Tieto sú večšinou nerozpustné vo vode. Kultivácia kefírovou kultúrou môže pomôcť uvolniť tieto súčasti do vodného roztoku. Toto sa dosiahne vďaka akcii určitých enzymov produkovaných mikróby a kvasinkami behom fermentácie. Niektoré aktívne zložky bylín sa tak tiež môžu rozpustiť vďaka malému množstvu alkoholu vyprodukovaného behom procesu kvasenia. Nápoj obsahuje niektoré z vitaminoch rady B komplex, ktoré sú tvorené zásluhou kvasiniek a ďalších mikro organizmoch, spolu s doplnkom aminokyselín, RNA a DNA [mikróby a kvasinky samé]. Tento proces produkuje osviežujúci nápoj, ktorý môže chutnať podobne ako šampanské, alebo ako perlivá esencia z vonných bylín ktoré k príprave vyberáte.
"Kefír d'erba liečivý" - Príklad receptu bylinného toniku
1 lyžičky listu ďateliny alebo kvetu harmančeka
5 celých šípok alebo 1 čajový sáčok šípkového čaju
1 lyžičiek buď medu alebo sladového výťažku
2 až 3 lyžičky kefírových zŕn
500 ml [2 poháre] pramenitej alebo pitnej vody
"Kefír d'erba liečebný" môžete pripraviť pomocou 2 metód, popísaných nižšie.
1. Surová bylinná extrakcia za studena.
Použitie tejto metódy pomáha uchovať tepelne citlivé základné zložky, ktoré sú normálne zničené varením. Nehladiac na látky rozpustné, spoliehame sa hlavne na schopnosť mikroflóry kefíru extrahovať rozpustné aktívne ingredencie z bylín. Po 24 až 48 hodín fermentácie sa byliny javia strávené, uvolnujuce činné zložky do roztoku. Doporučuje používanie kefírového váčku pre tuto metódu extrakcie pre ľahké oddelenie kefírových zŕn z bylinných časti jednoduchým odstránením vaku obsahujúceho zrna potom čo fermentácia je kompletná.
Postup:
Naplníme fľašu do 2/3 vodou. Pridáme a rozpustíme med alebo slad. Uložíme zbytok prísad a váčok s kefírovými zrný. Vo fľaše s tesným viečkom necháme kvasiť 48 až 3 dni v izbovej teplote. Odstránime vak a scedíme. Kefír d'erba liečebný je pripravený ku spotrebe.
2. Bylinná čajová metoda.
Vodu v hrnci privedieme k varu. Pridáme šípky, kvet podbeľa lúčneho alebo kvet harmančeka. Hrniec zakryjeme a necháme vylúhovať a vychladnúť na izbovú teplotu. Bylinný čaj scedíme a vlejeme do fľaše. Pridáme cukor a kefírové zrna. Vo fľaše s tesniacim viečkom necháme kvasiť 48 až 3 dni v izbovej teplote. Po scedení je kefír d'erba pripravený ku spotrebe.
Tipy a variacie
Skuste miešaním rôznych kombinacíi z bylín ktoré máte rád, alebo potrebujete.
Pridaním púpavového koreňu na prečistenie a liečenie pečene alebo mučenkou jedlou a šišák vroubkovaný pre dobré spanie.
Môžete použiť komerčne bylinné porciované čaje v oboch metódach popísaných vyššie. Nie sú tu žiadne obmedzenia a experimentovanie je doporučené.
Keď skúšate nové variace bylinných nálevoch, nepoužite všetky kefírová zrna pre prípad že kefírová kultúra nebude na niektorú z vašich variacíi reagovať správne. V takých prípadoch budú potrebovať dlhšiu dobu aby sa na tuto vaši variáciu adaptovala a kvasný proces bude pokračovať niekedy až po niekoľkých dávkach.
Peľový kefír
Kvetový peľ je známy bohatým obsahom živín spolu s enzynmi a veľmi kvalitného proteinu. Kvôli vonkajšej štruktúre bunečných stien každej peľovej bunky, je peľ veľmi ťažko stráviť a veľa živín je tak neprístupných pre normálne ľudské trávenie. Toto obmedzenie môžeme obísť použitím kvasného procesu ktorý by mal pomôcť aspoň čiastočnému zruteniu veľa z týchto normálne nepreniknuteľných bunkových stien z včelieho peľu uvolnujuci obsah v každej vnútornej bunke aby mohol byt ďalej strávený a absorbovány..
Pridáme najmenej 1 lyžičku včelích peľových zrniečok ku každým 2 pohárom z vody alebo nálevom zmieneným hore, potom necháme kvasiť s kefírovou kultúrou po 2 až 3 dni.