Ghí, Ghee zázračný elixír života

Ghí, Ghee zázračný elixír života

GHI sa pripravuje z klasického tradičného masla (množstvo mliečneho tuku min. 80 % ), ale má úplne iné vlastnosti ako obyčajné maslo. Dokáže viazať a odvádzať z tela jedy, posilňovať zrak a obranné schopnosti organizmu, regenerovať bunky či schladiť horúčosť.
POZOR: Prepustené maslo však nie je rozpustené maslo.

Príprava GHI:  
Z jedného kilogramu masla získate takmer liter GHI. Toto množstvo Vám vystačí asi na mesiac pri pravidelnom používaní.

Potrebujeme:
  • 1 kg masla (s obsahom tuku min. 82%).
  • Hrniec s hrubým dnom (aby nedošlo k pripáleniu GHI)
  • Gázu - na precedenie
  • Sklenenú nádobu s vrchnákom – na uchovanie GHI, postačí 7dc zavárací pohár.


Postup:
Na veľmi miernom ohni, v hrnci z nerezovej ocele  sa maslo rozpustí.Pri zahrievaní treba cca 30 minút neustále zbierať penu, ktorá sa začne tvoriť.GHI je hotové vtedy, keď vidíte na dno hrnca a ostala Vám číra, zlatá tekutina.Upozornenie: dajte pozor, aby usadenina na dne hrnca neprihorela, neostala tmavo-hneda. Vtedy už GHI nie je dobré.Môžete spraviť skúšku, keď kvapnete do GHI vodu, začne prskať následkom odparenia vody.Nakoniec sa GHI precedí cez čisté plátno, alebo gázu a uskladní v sklenenej nádobe s uzáverom.Opakovaním celého procesu zahrievania, najlepšie dvojnásobným, možno vytvoriť GHI, ktoré je mimoriadne kvalitné a trvanlivé. GHI netreba uskladňovať v chladničke.



Použitie GHI:
GHI je ľahko stráviteľné a používa sa ako obyčajné maslo alebo iné tuky.
Môžeme ho použiť všade tam, kde ostatné tuky – teda na pečenie, smaženie, dusenie zeleniny, natieranie na pečivo, zjemnenie pokrmov, alebo ako prísadu do rôznych sladkých múčnikov. Potierajú sa ním čapátí (indické placky, Indovia nemajú chlieb, majú čapati). Sladkosti z GHI dlho vydržia, sú dobre stráviteľné a prinášajú mnoho energie.V ájurvédskej kuchyni sa na začiatku varenia  na GHI opraží korenie. GHI sa používa aj ako liek, pri rôznych ochoreniach spolu s bylinami, alebo masáže.



Ájurvédska kuchyňa:
GHI je základ indického varenia ako olivový olej v talianskej kuchyni. Je používané najlepšími francúzskymi kuchármi. Dobre sa spája so širokou škálou korenia, a poskytuje vynikajúcu vôňu a orechovú chuť. Žiadny olej na varenie sa nemôže rovnať GHI pre jeho príjemnú príchuť a schopnosť trávenia.  GHI vydrží mnoho mesiacov bez chladenia a konzervačných látok.

Výživa a telesné zdravie:
GHI je zložené takmer len z nasýtených tukov. Štúdia jeho vplyvu na hlodavce preukázala mechanizmus, ktorým GHI redukuje tvorbu LDL cholesterolu.
Pretože má viac stabilné nasýtené väzby, pravdepodobnosť tvorenia nebezpečných voľných radikálov pri varení je minimálna. Jeho krátke reťazce mastných kyselín sú telom veľmi ľahko spracovateľné. V tele stáva GHI prirodzeným lapačom voľných radikálov a tak ochraňuje bunky.
Moderná veda hovorí, že GHI skrýva fenolové antioxidanty. Mnohí veria, že to zvyšuje liečivú kvalitu jedla. Ghí obsahuje kyselinu maslovú, mastnú kyselinu s protivírusovými a protirakovinovými vlastnosťami a tiež vitamíny A, E, niacín a minerály – sodík, draslík, vápnik, fosfor, horčík a železo.

Zaujímavosti:
Ghí používajú aj kultúry mimo Indiu. Egypťania ho nazývajú samna balady, čo znamená egyptske GHI a je prakticky identické s indickým ako v procese výroby, tak v konečnom výsledku. V Etiópii to je niter kibbeh, kde sa pripravuje podobne, ale následkom pridaného korenia počas procesu výroby získa zreteľnú chuť.