Džala néti - jogová nosná sprcha

Džala néti - jogová nosná sprcha

Nosná sprcha je veľmi efektívny a v dnešnej dobe čoraz obľúbenejší spôsob očisty nosa. Táto očista nosa sa v joge označuje ako džala néti a patrí medzi tzv. néti - jeden z šiestich hlavných očistných postupov jogy, ktoré vznikli v starovekej Indii.
Pôvodne tieto očistné techniky slúžili ako prípravné cvičenia na jogu, a pomáhali adeptovi dosiahnuť vyššie stavy vedomia. Dnes sa pre svoj pozoruhodný terapeutický prínos začínajú uplanovať v omnoho širšom kontexte - pritom očista nosa je jednou z najvyužívanejších a najrozšírenejších techník, ktoré moderná medicína z jogy "prevzala".
Očistou nosa obecne dosiahnete odstránenie hrubých nánosov a nečistôt z nosnej sliznice a prínosových dutín, ako i hlienu a rôznych vírusov a baktérií, ktoré sa v ňom v hojnom počte nachádzajú. V joge má očista nosa ešte ďalší význam - efektívnym spôsobom sa masírujú reflexogénne body v nose, čím sa zvyšuje otužilosť nosnej sliznice voči choroboplodným zárodkom. Okrem toho sa harmonizuje činnosť nervovej sústavy a odstraňuje napätie z tváre.

Aké typy néti existujú?

V jogovej praxi existujú tri hlavné tipy očistných techník nosa:
  1. Džala néti – očista nosnej sliznice osolenou vodou. V tradičnej jogovej praxi sa miesto vody zvykne občas použiť aj mlieko, mlieko s prepusteným maslom ghí, alebo urea. Nos sa môže prepláchnuť aj tak, že voda sa ústami nasaje, vykloktá a vydýchne nosom (tzv. sítkarma néti).
  2. Sútra néti – čistenie a masáž reflexogénnych zón nosnej sliznice pomocou katétra, alebo bavlnenou šnúrkou. Gumový katéter opatrne vsúvame do nosa k zadnej časti nosnej sliznice a pretiahneme von ústami. Jemne pohybujeme sem a tam niekoľkokrát, nakoniec vytiahneme ústami von.
  3. Danda néti – čistenie, masáž a aktivácia nervového plexu pomocou tenkej tyčinky zo zdravotne nezávadného kovu. Tyčinku vsúvame jemným rotačným pohybom kolmo dovnútra, až kým nenarazíme na vnútornú kosť lebky. 
V rámci jogy má néti veľký význam pri harmonizovaní činnosti dvoch hlavých nádí (energetických kanálov) v tele – idy a pingaly, ako aj optimalizuje činnosť oboch mozgových hemisfér, čim nastoľuje rovnováhu v organizme. Podľa Bihárskej školy jogy očista nosa nastoľuje jasnovidectvo tým, že harmonizuje činnosť šiestej čakry - adžne.
Z uvedených postupov je dnes najrozšírenejšou a najpoužívanejšou technikou džala néti (sanskr. jala neti) - výplach nosa vodou, označovaná ako nosná sprcha. Pre moderného človeka je najdostupnejšia a prináša i najviac okamžitých efektov.

Ako správne robiť výplach nosa

Postup je jednoduchý a celá procedúra vám nezaberie viac než 3 minúty.
  1. Pripravte si slanú vodu – na cca 2,5dl vlažnej až mierne teplej vody pridáte ½ čajovej lyžičky ideálne morskej soli - je menej dráždivá ako klasická, aj keď pokročilí jogíni typ soli neriešia (v nejednom prípade neriešia soľ vôbec). Niektoré zdroje radia vodu najprv prevariť, alebo aspoň nechať chvíľu odstáť, ale to osobne nerobím.
  2. Nalejte zmes do kanvičky na výplach nosa. Predkloňte sa nad umývadlo, hlavu mierne pootočte, a uvoľnite sa.
  3. Priložte k jednej nosnej dierke kanvičku, nakloňte sa a počkajte, kým začne vytekať druhou dierkou von. Silno vyfúknite zvyšok vody a ostatné z nosa.
  4. Dierky vystriedajte.
  5. Ústa majte celý čas otvorené a voľne dýchajte.
  6. Na záver sa dôkladne vysmrkajte a dostaňte všetku zvyšnú vodu von z dutín - môžete sa pri tom predkloniť.
Výsledkom je veľmi príjemný pocit dokonale čistého nosa. Pokiaľ si zvyknete zvlhčovať nosnú sliznicu prípravkami s morskou soľou alebo Vincentkou, vynásobte si účinky 100x a dostanete pocit, ktorý zažijete po  výplachu.
Kanvičku si môžete väčšinou zohnať v našom eshope, alebo v špecializovaných zdravotníckych potrebách – niektoré predávajú aj cez internet. Dôležité je udržiavať ju v čistote a po použití vypláchnuť horúcou vodou.  

Ako často robiť džala néti?

Nosná sprcha by v rámci prevencie a otužovania malo patriť k dennému rituálu, najmä ak žijete vo väčších mestách, alebo pracujete v prašnom prostredí. V prípade akútnych bakteriálnych a vírusových ochorení nosohltana môžete výplach nosa robiť až 3x denne, kým nepominú symptómy.
Práve v zimných mesiacov a v obdobiach nástupu sennej nádchy stúpa význam tejto jednoduchej formy očisty a otužovania nosa. Pritom obecne platí: ak chceme dokonale odstrániť hlieny, zvyšujeme teplotu vody až po miernu únosnosti, a naopak – ak chceme otužiť sliznicu, vodu ochladzujeme.
Aj moderná veda prijala pravidelné výplachy nosa (tzv. laváž nosa) ako dôležitú formu doplnkovej liečby u ľudí, ktorí majú chronické ochorenia nosohltana a prínosových dutín, alergikov, astmatikov, a pri pooperačných stavoch nosových polypov. Rozdiel je v tom, že v takomto prípade sa používa fyziologický roztok.
Džala néti zvládnu aj deti od veku 4-5 rokov, ale je potreba, aby sa vedeli riadne vysmrkať. Ak ich naučíte tejto technike od útleho veku, výrazne obmedzíte riziko zápalu stredného ucha a naučíte ich veľmi prospešnému zvyku – v neskoršom veku sa vám možno aj poďakujú. :-)

Čo sa môže pokaziť?

Nosná sprcha je veľmi jednoduchá technika. Zahŕňa v sebe prakticky nulové zdravotné riziko, a na rozdiel od odstatných očistných postupov jogy sa ju môžete naučiť doma aj sami. Za predpokladu, že sa po výplachu dôkladne vysmrkáte a všetku vodu dostanete von, žiadne riziko prakticky nehrozí (ak by ste vodu nevyfúkli úplne, mohla by ostať v prínosových dutinách, alebo postúpiť do zvukovodu, čo by mohlo vyvolať neskôr zápal).
Môže sa stať je, že neodhadnete správne pomer vody a soli, alebo teplotu vody. Ak by bola voda príliš studená, teplá, respektíve primálo alebo priveľa osolená, pocítite známy pocit, akoby sa vám do nosa dostala chlórovaná voda z bazéna.
S džala néti postupujte opatrne, ak máte sklon k zvýšenému krvácaniu nosa a v prípade úrazov nosa – poraďte sa s lekárom v takomto prípade.
Jogová nosná sprcha džala néti vám vie sprostredkovať pocit dokonale čistého a otužilého nosa. Je to jedna z najpoužívanejších jogových techník i medzi "nejogínmi". Je jednoduchá na osvojenie, lacná, a je k dispozícii kedykoľvek potrebujete.

zdroj: http://www.jogaprezdravie.sk/ocista/item/16-nosna-sprcha